S-a ajuns la 4-5 persoane internate zilnic cu răni produse în urma unor altercaţii, după ce în urmă cu zece ani, astfel de cazuri erau de cel mult unul pe zi. Mai nou, echipajele SMURD şi de Ambulanţă sunt tot mai frecvent atacate de cei pe care sunt chemaţi să-i salveze sau de rudele acestora. ADS Galaţi a realizat o radiografie completă a fenomenului.
După o simplă discuţie cu medicii şi asistenţii medicali de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă poţi ajunge la concluzia că lumea s-a întors cu susul în jos. Aceşti oameni care intervin zi şi noapte pentru salva vieţile celor aflaţi în pericol de moarte ajung, mai nou, să fie puşi în faţa unor situaţii cu care nu s-au mai întâlnit în cariera lor şi a unor cazuri pe cât de ciudate, pe atât de grave.
Cuvintele crimă, sinucidere sau agresiune, exprimă pentru cei mai mulţi dintre noi fapte ieşite din comun. Pentru echipajele de la Ambulanţă, însă au ajuns să fie doar simple cazuri de rutină, la care sunt solicitate din ce în ce mai des.
CITEŞTE ŞI
Răfuială cu săbii şi cuţite între două clanuri de ţigani dintr-o localitate din Galaţi
Caz şocant în satul Stoicani: Un bărbat a fost bătut până la moarte, la discotecă
Fapte de genul celor enumerate mai sus au căpătat o amploare alarmantă în ultimii ani, lucru care îi îngrijorează chiar şi pe profesioniştii situaţiilor limită, cei care sunt ajung mereu primii la faţa locului. O scurtă privire aruncată peste statisticile Ambulanţei confirmă această realitate dramatică.
„Spre exemplu, în anul 2000, aveam aproape 50.000 de solicitări pe an. În 2010, am avut peste 62.000. Se observă o creştere şi nu una neglijabilă. Pe lângă problema creşterii acestui număr, apare pregnant cea a gravităţii cazurilor. Asta este mult mai îngrijorătoare. Ne confruntăm cu cazuri din ce în ce mai urâte", afirmă dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului Ju