Artistul sucevean vrea să realizeze o expoziţie cu lucrările pe care le realizează împreună cu soţia, însă nu reuşeşte pentru că acestea sunt foarte căutate de cumpărători.
A descoperit tainele artei bizantine la Mănăstirea Putna, sub îndrumarea părintelui Anastase. Ovidiu Galan, din comuna Vicovu de Jos, pictează împreună cu soţia sa din anul 2000. S-au apucat de făcut icoane din curiozitate. „Eu am făcut Liceul de Arte din Suceava şi în acest timp am fost ucenic la pictarea Bisericii «Sfântul Ilie» din Rădăuţi. Pictura era ca un hobby, însă moşteneam ceva talent de la bunicul, care a fost sculptor, dar şi de la tata care făcea reproduceri după tablouri“, spune Ovidiu Galan.
Fără vreun gând anume, a lucrat aşa cum a crezut de cuviinţă până când l-a întâlnit pe părintele Anastase de la Mănăstirea Putna, care l-a învăţat cum se creează adevărata artă în stil bizantin. „Şi acum îi mulţumim că ne-a învăţat şi merg împreună cu soţia adesea la el ca să-i cerem sfatul. De la el am învăţat cum se pictează icoanele pe foiţă de aur. A fost una dintre cele mai mari realizări“, explică artistul. Cochetează şi cu sculptura atunci când are comenzi şi persoana respectivă vrea o ramă cu modele tradiţionale. A avut chiar şi un atelier de tâmplărie, însă pasiunea pentru iconografie a fost mai presus de toate. „Fiecare are un destin şi până la urmă ajungi să faci ceea ce îţi este scris“, a spus pictorul.
A cunoscut pictura comercială a grecilor
Prin intermediul unui târg internaţional de turism au reuşit să ajungă la un workshop în Grecia, unde au şi rămas timp de trei ani. Acolo au descoperit şi o altă latură a picturii, cea comercială. „Totul e de vânzare acolo. Am văzut cum se făceau icoanele ca să pară vechi şi să păcălească lumea. Pentru ei conta doar comerţul, nimeni nu-i întrece“, afirmă Ovidiu Galan, dezamăgit de practicile grecilor. Me