De neuitat. Cu racheta de lemn, Ilie Năstase reuşea unele lovituri care par şi în ziua de astăzi imposibile Apreciere. Ilie Năstase a fost inclus în Tennis Hall of Fame în 1991, la şase ani după ce s-a retras din activitateTenisul românesc mai trăieşte doar din victoriile la dublu pe care Horia Tecău le obţine alături de Robert Lindstedt. În rest, orice apariţie în tururile superioare ale turneelor importante pare imposibilă. Finalele US Open se dispută în aceste zile, iar americanii nu au uitat de "Nasty". Ilie Năstase s-a impus acolo în 1972, era primul titlu de grand slam pentru el. Pierduse finala la Wimbledon în acelaşi an, după un meci de cinci seturi cu Stan Smith. "Năstase a fost înzestrat cu o abilitate tehnică incredibilă, fiind probabil cel mai talentat tenismen din istorie. Făcea totul pentru ca loviturile sale să încânte publicul. De multe ori a fost tras în jos de temperamentul impulsiv", scria Bud Collins în cartea sa, "Viaţa mea alături de profesionişti".
Meci maraton în turul II
În 1972, Ilie Năstase a început US Open, la care era favoritul numărul patru, cu o victorie contra spaniolului Jairo Velasco, în care a cedat doar două game-uri. Meciul din turul II a fost cel mai greu din întreg turneul. După ce a condus cu 2-0 la seturi, românul s-a văzut egalat de britanicul Roger Taylor. S-a calificat câştigând tiebreak-ul în setul decisiv. Au urmat victorii cu Patrice Dominguez şi Bob Hewitt pentru un loc în sferturi. Până la finala cu legendarul Arthur Ashe au mai urmat victorii cu Fred Stolle şi Tom Gorman.
Execuţii de poveste contra lui Ashe
Dramă. Arthur Ashe a murit în 1993, după ce a luat virusul HIV când i s-a efectuat o transfuzie de sânge pentru o operaţie la inimăFinala contra lui Arthur Ashe este considerată printre cele mai frumoase întâlniri din istoria sportului. Susţinut de public, americanul credea că succesul în tieb