Sistemul de transport metropolitan ce urmează să fie implementat în curând în mai multe localităţi din apropierea municipiului Alba Iulia creează dispute între vechii transportatori de persoane şi administraţia judeţeană. Aceştia sunt de părere că, odată cu intrarea în funcţiune a AIDA – Transport Local, transportatorii care asigurau deplasarea pe aceste rute de ani buni îşi vor pierde şi puţinii clienţi pe care îi mai au.
La sfârşitul săptămânii trecute, la sediul CJ Alba a avut loc o dezbatere publică privind proiectul de modernizare a serviciilor de transport public, prin transformarea traseelor judeţene din zonele periurbane ale municipiului în trasee de transport public intercomunitar. Deşi întâlnirea nu s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, în cadrul dezbaterii au fost atinse subiecte sensibile, precum viitorul vechilor firme de transport în comun care riscă să intre în colaps, după implementarea AIDA – Transport Local: “Se vehiculează că vor să introducă, pe Galda de Jos, circuit la Cricău din oră în oră, în condiţiile în care noi avem la 7.30, la 11.00, care merge cu 10-15 călători maxim, cu tot cu abonaţi, iar de multe ori nu dăm nici un bilet. Avem la ora 14.30, la 16.00, la 19.00, la 20.30, avem deci suficiente şi de multe ori nu mai rentează. În special pe timp de vară, suntem la limită cu banii, pentru că avem abonaţi. Noi nu primim subvenţie, deşi legea ar prevede acest lucru. Eu nu am întins mâna, din `99, de când am curse regulate de călători, nici la Consiliul Judeţean sau la vreo altă autoritate să îmi dea un ban” a explicat Laurean Boian, patronul firmei de transport “Boian Trans”.
Transportatorii se plâng de faptul că, “dacă o să pună din oră în oră autobuz pe aceste rute, oamenii se împart. Unii merg la 9.00, la 10.00 şi tot aşa, iar noi pe cine să mai ducem? Suntem cu licenţă, am plătit acum, ne-au dat prelungire pe 2 ani.