Decizia recentă a Comitetului ONU de a suspenda tranzacţionarea certificatelor de emisii alocate României are efecte în lanț. Aceasta afectează deopotrivă companiile, consumatorii, dar și statul.
«Dacă registrul rămâne suspendat până la sfârșitul lunii aprilie a anului viitor, dată la care firmele trebuie să depună certificatele de emisii, companiile care nu vor avea numărul total de certificate aferente alocării din anul anterior vor trebui să plătească o penalizare de 100 de euro pe tona de CO2.
Iar în cazul unor companii cum sunt cele din industria energetică, de exemplu Complexul de la Turceni sau Rovinari, vorbim de milioane de tone de CO2. Toate aceste costuri suplimentare se vor regăsi, în final, în prețul către consumatori“, a explicat, pentru Capital, Lavinia Andrei, președintele Fundației Terra Mileniul III, singurul ONG românesc care a fost reprezentat la negocierile internaționale privind schimbările climatice.
Și reprezentanții Partidului Verde fac un calcul sumar: România va pierde un miliard de euro, aproximativ 300 milioane certificate la un preţ de circa 3-3,5 euro/certificat. Trei sute de milioane de certificate ale României suspendate de la tranzacţionare an de an permit celorlalte ţări care scot bani din vânzarea acestor certificate obţinerea unui preţ mai mare pe certificat. Dacă aceste certificate ar fi fost tranzacționate în 2008, s-ar fi obținut circa trei miliarde de euro.
Pierderi ar fi putut fi mai mari
Reamintim faptul că, recent, Comitetul ONU de Conformare al Protocolului de la Kyoto a decis suspendarea tranzacționării certificatelor verzi alocate României. Hotărârea a fost luată din cauza nerespectării de către Guvernul român a prevederilor privind derularea sistemului naţional pentru estimarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Concret, România este obligată să raporteze anual emisiile de gaze c