La zece ani de la atentate membrii echipelor care au intervenit la 11 septembrie au fost abandonaţi de ţara lor. Unii dintre ei sunt bolnavi şi sunt lăsaţi să lupte cu cancerul şi să îşi plătească singuri facturile medicale.
Consideraţi eroi la momentul respectiv, în prezent ei sunt bolnavi cu miile, suferind de multiple afecţiuni mergând de la astm la cancer, provocate, potrivit lor, de praful toxic ridicat dintre dărâmăturile de la World Trade Center.
Într-un raport predat în iulie, administraţia americană a respins, din lipsă de probe ştiinţifice, orice legătură cauză-efect între expunerea la acest praf şi numeroasele cazuri de cancer în rândul pompierilor şi poliţiştilor newyorkezi. Autorităţile refuză, prin urmare, să deconteze costul tratamentelor pentru aceste cancere, provocând un sentiment puternic de furie în rândul salvatorilor.
" S-a întâmplat abia acum zece ani. Cum poţi să îi ridici în slăvi pe salvatorii de la 11 septembrie apoi să te dezici total de ei? ", declară Jeff Stroehlein, un poliţist în vârstă de 47 de ani, bolnav de cancer la creier după ce a lucrat la Ground Zero.
Ca şi alţii, Stroehlein nu are nicio îndoială cu privire la originea bolii sale: a petrecut peste un an printre dărâmăturile turnurilor gemene. Până în prezent, el nu avea nicio dovadă pentru a-şi susţine intuiţia dar în septembrie pompierii newyorkezi au publicat, în revista ştiinţifică The Lancet, primul studiu medical de amploare cu privire la această problemă.
Potrivit acestui nou raport, salvatorii de la 11 septembrie s-au îmbolnăvit de cancer cu o rată de 10 la sută mai mare decât cea a populaţiei americane şi de aproximativ 20 la sută mai mare decât cea a colegilor lor care nu au participat la operaţiunile de curăţare a zonei.
Un studiu apărut la cinci ani după atentate arăta că 70 la sută dintre persoanele care