Primul plen al Parlamentului European după o vacanţă încărcată de tensiuni începe luni, la Strasbourg, unde problemele economice ale Europei şi statelor membre revin în plin plan.
Consiliul va trebui să-şi spună punctul de vedere în legătură cu bugetul general - execiţiul financiar 2012, preşedintele Comisiei Europene merge în faţa Parlamentului pentru a vorbi despre mecanismul de saalvare şi euro-obligaţiunile ce ar putea salva zona euro, în timp ce comisarul pentru politici monetare, Olli Rehn, annunţă previziunile economice pentru sfârşitul anului.
Consiliul UE - miniștrii de finanțe - îşi prezintă miercuri, la Strasbourg, poziția cu privire la bugetul european pentru anul 2012. Statele membre au fost de acord cu o majorare a bugetului cu maximum 2,9% pentru angajamentele bugetare (previziuni pe termen lung) și cu 2% pentru plăți (sumele care vor fi efectiv cheltuite în 2012). Comisia ceruse limite de 3,7% și respectiv 4,9%. Tot miercuri preşdintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso disccută cu euroaleştii şi reprezentanţi ai Consiliului ultimele evoluţii din zona euro.
Troica (reprezentanţi ai FMI, CE şi Băncii Centrale Europene) revine în Grecia pentru a evalua ajustările asumate de Atena pentru a primi ajutorul internaţional de care economia ţării are nevoie. De asemenea, comisarul pentru politică regională, Johannes Hahn, va avea discuţii cu reprezentanţi ai 13 regiuni din Grecia.
Deputații vor dezbate miercuri după-amiază ultimele evoluții din Libia și Siria, şi analizează măsuri de sprijin şi participare la reconstrucția țării. UE a interzis de curând importurile de petrol din Siria, ca răspuns la represiunea protestatarilor pro-democrație.
Săptămâna trecută, comisarul pentru energie, Gunther Oettinger, a anunţat că orice acord pe energie al vreunui stat UE cu ţări din afara Europei va trebui anunţat Bruxelles-u