Este unul dintre cei mai importanţi dascăli giurgiuveni din ultimele decenii şi cel mai important eminescolog din judeţ. În peste 40 de ani de carieră, Emil Talianu s-a remarcat şi ca un dedicat om de cultură.
A publicat în zeci de reviste literare din ţară, a înfiinţat prima editură din Giurgiu de după Revoluţie şi a încercat să promoveze scriitorii din judeţ. A cochetat cu jurnalismul, colaborează cu trei radiouri din ţară şi a scris trei cărţi care au legătură cu Mihai Eminescu. Ultima dintre ele, „Aproape de Luceafăr”, este unică în istoria literaturii române, fiind singurul studiu monografic al lui Vasile Bumbac, unul dintre prietenii lui Mihai Eminescu din perioada adolescenţei.
Ţine legătura cu foştii elevi prin internet
Deşi problemele de sănătate l-au obligat în urmă cu doi ani să renunţe la cariera didactică, Emil Talianu a rămas ancorat în fenomen, moderând o emisiune despre şcoala giurgiuveană la un post local de televiziune.
„Nu m-am putut odihni până când n-am văzut rezultatele elevilor giurgiuveni la examenul de Bacalaureat. Am stat toată noaptea pe internet să aflu rezultatele. Mă întreb, oare colegii mei mai tineri, profesorii, au putut dormi liniştiţi în acea noapte? Rezultatele au fost catastrofale, iar mulţi dau vina pe elevi. Elevul trebuie atras către o materie cu lucruri inedite” afirmă profesorul giurgiuvean.
Emil Talianu susţine că cea mai mare satisfacţie a unui profesor este atunci când se întâlneşte cu foştii elevi iar aceştia, pe lângă salut, îi mulţumesc pentru informaţiile acumulate în şcoală. „Nu îmi este ruşine să recunosc că ţin legătura cu foştii elevi şi prin intermediul internetului. Deschid calculatorul iar ei sunt cu mine, nu i-am pierdut. Unii dintre ei îmi mai cer sfaturi şi acum, iar eu încerc să îi ajut cum pot” afirmă Emil Talianu.
A predat în satul natal
Dascîlul a urmat clasele prima