Psihologul Liliana Iordăchescu explică motivele care au adus oamenii în situaţia de face gesturi extreme din ce în ce mai des: lipsa banilor, lipsa speranţelor, alcoolul şi, nu în ultimul rând, lipsa de educaţie.
„A crescut numărul depresiilor. Avem cazuri chiar şi la copii şi adolescenţi, nu numai la persoanele în vârstă. De cele mai multe ori, depresia nu este identificată sau nu se solicită ajutor specializat. Şi astfel se ajunge la crime, violuri, agresiuni, sinucideri", explică Liliana Iordăchescu, psiholog.
Alcoolul, în topul cauzelor.
„Contextul actual al vieţii în care trăim ne împinge către un anumit refugiu. Şi uite aşa ne găsim liniştea în alcool şi substanţe toxice. Este cel mai la-ndemână să ne înecăm amarul în alcool. La început acesta se consumă cu plăcere şi apoi din cauza dependenţei", mai spune psihologul.
„În ceea ce priveşte cazurile de agresiune, observ o creştere alarmantă a celor de violenţă domestică. Sărăcia este principala cauză în această situaţie", este părerea Lilianei Iordăchescu.
Nivelul scăzut al educaţiei îşi spune şi el cuvântul. „Educaţia este o componentă majoră în felul nostru de a fi. Lipsa ei duce adesea la astfel de fapte. Din păcate nivelul educaţiei la noi în ţară a scăzut îngrijorător de mult", mai declară psihologul Liliana Iordăchescu.
Încercând să concluzioneze toate aceste cauze şi efecte, Liliana Iordăchescu spune: „Este o presiune constantă asupra tuturor. Trebuie să încercăm să ne direcţionăm eforturile către alte direcţii. Trebuie să încercăm să ne relaxăm. Totul depinde de noi. Cum suntem şi cum vrem să fim".