După săptămâni de turbulenţe pe pieţele financiare, miniştrii de Finanţe şi şefii băncilor centrale din G7 promiteau un răspuns coordonat, la întâlnirea care s-a desfăşurat vineri noapte şi sâmbătă la Marsilia. Ei nu au oferit însă măsuri clare şi au avut poziţii diferite în privinţa crizei din Europa.
Angajamentele vagi şi lipsa de măsuri din partea statelor membre G7 au subliniat diferendele dintre Europa şi Statele Unite, dar şi spaţiul redus de manevră în faţa celei mai grave crize de încredere de la criza creditelor, transmite şi Reuters.
În timp ce SUA a cerut celor mai mari economii europene să asigure sprijin "necondiţionat" statelor de la periferie, confruntate cu o criză a datoriilor care ameninţă recuperarea la nivel global, Germania, principala forţă financiară a zonei euro, a afirmat că prioritară este reducerea deficitelor.
"Nu există nicio direcţie, situaţie aşteptată de altfel, având în vedere că nu există un acord în privinţa politicilor fiscale între SUA şi Europa, la fel cum nu există o înţelegere în privinţa celor monetare", a declarat Gilles Moec, economist la Deutsche Bank Londra.
Pieţele financiare, aflate într-o perioadă de volatilitate accentuată, au fost afectate vineri de anunţul demisiei celui mai important oficial german la Banca Centrală Europeană (BCE) ca protest faţă de programul de achiziţii de obligaţiuni al instituţiei. Demisia evidenţiat diviziunile liderilor europeni, la fel cum G7 a ilustrat diferendele globale.
Pe de altă parte, G7 şi-a exprimat sprijinul pentru planul de 447 miliarde de dolari anunţat de preşedintele SUA, Barack Obama, şi pentru decizia din iulie a Europei de a creşte atribuţiile fondului de stabilizare a zonei euro.
Pentru a calma temerile legate de finanţarea băncilor europene, preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat în cadrul reuniunii că instituţiile de cr