Cabana, situată în Defileul Văii Crişului Repede, are o istorie de aproape un secol. Aici se cazau turiştii care veneau să viziteze peşterile şi obiectivele naturale ale zonei. De 15 ani însă, nimeni nu s-a mai cazat în cabană. Unitatea este cu pereţii scorojiţi, acoperişul distrus şi e pe punctul de a se dărâma.
Situată la altitudinea de 240 de metri, cabana avea o capacitate de 131 de locuri, în camere cu 2 - 10 paturi sau priciuri. Curentul electric provenea de la microhidrocentrala proprie, iar cabana era dotată cu apă curentă.
Punct de atracţie
Înainte de anii '90, Cabana Vadu Crişului era un obiectiv cu care locuitorii zonei se mândreau. Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crişului, îşi aduce aminte cu nostalgie despre ce reprezenta cabana în trecut. „Înainte de 1990 era singurul punct de atracţie din zonă. Aici veneau studenţi din Cluj şi din Satu Mare. Zona turistică este una superbă. În imediată apropiere se află Peştera Vadu Crişului, un monument al naturii. Este cunoscută de toţi locuitorii zonei", spune primarul. După ce a căzut comunismul, nimănui nu i-a mai păsat de unitatea de cazare. „După '90, a fost închiriată unor firme private. Apoi a fost abandonată şi, ulterior, retrocedată vechilor proprietari. De câţiva ani, a fost cumpărată de Consiliul Judeţean Bihor", povesteşte Cosma.
În acest moment, Cabana de la Vadu Crişului nu este inclusă în niciun proiect concret de reestaurare. „Nu este niciun plan concret legat de cabană. Consiliul Judeţean nu o poate amenaja în scopuri de activităţi comerciale. Vicepreşedintele instituţiei, Dumitru Voloşeniuc, ar vrea să o redea circuitului istoric, însă partea de finanţare este problematică şi în acest caz", a spus Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor.
Primarul din Vadu Crişului spune că are planuri de a crea o cale de acces spre zona în care este localizat