Ideea acestei cărţi a fost preluată de către Johanna Brandt din propria experienţă: s-a îmbolnăvit de cancer la stomac şi, ca orice om care se ştie condamnat la un sfârşit apropiat, îşi îndeplinea mici plăceri. Fiind o mare consumatoare de struguri a mâncat în exces aceste fructe. Surpriza acestui exces a fost îmbunătăţirea continuă a stării de sănătate şi învingerea cumplitei suferinţe. Şi, ca într-o poveste cu sfârşit fericit, de atunci mulţi oameni de pe acest Pământ au apelat la cura de struguri, fie ei sănătoşi sau bolnavi, pentru că efectele acestei cure sunt spectaculoase şi multilaterale, cu o condiţie: strugurii să fie bine copţi, iar boabele să fie consumate integral (cu pieliţe şi sâmburi!).
Efectele curei de struguri sunt spectaculoase: detoxifierea naturală a întregului organism cu rezultate benefice asupra rinichilor, colonului, stomacului. Pielea devine catifelată, iar părul capătă un luciu natural, dispar tulburările de somn sau concentrare şi lista ar putea continua sau ar putea să se termine cu o surpriză colosală: o cură de struguri, cu o durată de trei săptămâni, ne poate aduce o pierdere în greutate de aproximativ cinci kilograme! O atenţionare, totuşi: înaintea oricărei cure, trebuie să cereţi sfatul medicului pentru a avea siguranţa că starea dumneavoastră de sănătate permite începerea ei.
În România istorică, dar şi contemporană, seva viţei-de-vie se folosea pentru tratarea bolilor de piele şi de ochi. Frunzele viţei-de-vie se aplicau direct pe piele împotriva durerilor de articulaţii, a inflamaţiilor, a sângerărilor. Strugurii necopţi se foloseau pentru durerile de gât, iar stafidele se folosesc încă pentru tratarea tuberculozei, a constipaţiei şi a setei. Este simplă şi la îndemâna oricui această cură de... sănătate.
Ideea acestei cărţi a fost preluată de către Johanna Brandt din propria experienţă: s-a îmb