Aproximativ 5.000 de oameni participă la Ţebea la tradiţionala serbare naţională de la mormântul lui Avram Iancu.
UPDATE 10.31La ceremonie au venit ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, preşedintele PNL, Crin Antonescu, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, secretarul gneral al PSD Liviu Dragnea şi parlamentari de Hunedoara.
Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei, în zona cimitirului unde are loc ceremonia religioasă se află peste o mie de oameni, iar în întreaga zonă a Complexului Istoric din Ţebea unde se desfăşoară manifestările sunt aproape 5.000 de persoane.
Manifestările au început cu o ceremonie religioasă, urmând să fie dat onorul militar, iar apoi vor fi depuse coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu. Festivităţile oficiale vor fi urmate de un spectacol folcloric susţinut de formaţii şi interpreţi de muzică populară.
"Această sărbătoare este una dintre cele mai importante sărbători ale moţilor, când aducem prinos de evlavie şi recunoştinţă Crăişorului Munţilor şi tuturor celor care au contribuit, cu jertfa vieţii lor, la realizarea idealului nostru naţional. Pe această cale, fac un apel către toţi participanţii la acest moment festiv să respecte caracterul comemorativ al manifestării", a spus Dezsi.
Avram Iancu, unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania, s-a născut în anul 1824, la Vidra, în Munţii Apuseni, într-o familie de moţi înstăriţi. A studiat dreptul la Cluj şi a murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Criş, fiind îngropat la Ţebea, judeţul Hunedoara, lângă "Gorunul lui Horea".
Nu revoluţiei ungare!
Revoluţia ungară de la 1848-1849 a însemnat pentru unguri înlocuirea regimului de guvernare austriac absolutist cu unul maghiar, democratic. Românii s-au opus deoarece guvernul revoluţionar maghiar a decis unirea Transilvaniei cu Ungaria.
În septembrie 1848, la Bla