Autorităţile din economiile avansate ar trebui să folosească toate instrumentele de care dis-pun pentru stimularea creşterii, afirmă directorul general al FMI, Christine Lagarde, făcând apel la acţiuni îndrăzneţe pentru a face faţă "noii faze periculoase" care ameninţă redresarea.
Într-un discurs susţinut la Londra, Lagarde a declarat, vineri, că statele care se confruntă cu presiuni din partea pieţelor trebuie să facă în continuare eforturi urgente de consolidare fiscală, în timp ce în alte ţări, care nu se confruntă cu astfel de presiuni, pot fi luate decizii mai puţin dure.
Responsabilii din sectorul economic trebuie să acţioneze "convingător şi rapid" pentru sprijinirea economiei mondiale, al cărei ritm încetineşte, a subliniat directorul general al FMI, îndemnând la noi măsuri de relaxare cantitativă.
"Autorităţile trebuie să fie pregătite, dacă este necesar, să adopte mai multe măsuri pentru stimularea redresării, inclusiv prin acţiuni neconvenţionale", a spus Christine Lagarde. Domnia sa a adăugat că politicile monetare au, de asemenea, un rol activ în economiile avansate. În opinia sa, aceste politici trebuie să rămână "adecvate", deoarece riscul recesiunii depăşeşte riscul inflaţiei.
Lagarde a menţionat: "În cazul economiilor avansate, este clar că sustenabilitatea fiscală trbuie refăcută prin planuri credibile de consolidare. Dar, de asemenea, ştim că o consolidare prea rapidă va afecta redresarea şi ar înrăutăţi perspectivele sectorului muncii. Astfel, provocarea actuală este găsirea unui ritm de ajustare care să nu fie nici prea rapid, nici prea încet".
Oficialul FMI a arătat că statele din zona euro trebuie să implementeze măsurile de finanţare acceptate la summit-ul din iulie şi a avertizat din nou că unele bănci europene au nevoie de capital suplimentar.
Pe de altă parte, Lagarde a salutat planul de 447 miliarde de d