O treime din şcolile din Capitală n-au pază, iar cum rata infracţionalităţii printre tineri este departe de a fi diminuată, părinţii au toate motivele să fie îngrijoraţi. Ca un blestem ce ne urmăreşte în fiecare an, zeci de unităţi de învăţământ bucureştene nu pot să-şi primească cum se cuvine elevii în prima zi de şcoală pentru au terminat lucrările de reabilitare de peste vară.
Aproape o sută dintre şcolile bucureştene nu au primit nici măcar autorizaţii sanitare de funcţionare, multe dintre ele fiind încă în plin şantier. Dacă asta n-ar fi suficient, o treime din unităţile de învăţământ din Capitală nu au niciun agent de pază, iar pentru toate cele aproape 400 de şcoli există doar 1.500 de camere de supraveghere. Asta în condiţiile în care toate trebuiau să aibă butoane de panică instalate, supraveghere video şi agenţi de pază la post.
Prima zi de şcoală, pe şantier
Mai mult, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) susţin cu doar câteva zile înaintea începerii anului şcolar că este prea devreme pentru a stabili ce vor face copiii ale căror şcoli nu au primit autorizaţii sanitare. „Vom vedea după începerea şcolii cum se vor organiza cursurile.
Lucrările de reparaţii şi igienizare nu se fac de pe o zi pe alta“, a explicat Marian Banu, purtător de cuvânt al ISMB.
La Şcoala nr. 147 „Petrache Poenaru“ din sectorul 5 al Capitalei, câţiva părinţi au venit, împreună cu copii pentru a cerşi o înscriere târzie sau pentru a dezgropa probleme nerezolvate înainte de începerea şcolii.
Aflată la doi paşi de Casa Cămătarilor, şcoala din Rahova nu duce lipsă de incidente. Majoritatea elevilor şcolii sunt foarte săraci, cu părinţi care nu lucrează şi au probleme pe care cei din inima Capitalei nici nu s-ar putea gândi. Şcoala are în prezent doi paznici angajaţi şi un al treilea pe care o firmă de