Creditele restante şi cele neperformante au crescut dramatic în ultimii doi ani, potrivit unui studiu realizat de A.T. Kearney.
Acesta arată că datoriile persoanelor fizice care sunt restante de mai mult de 30 zile au crescut cu 1043%, din ianuarie 2008. Totodată, ca urmare a aprecierii puternice a altor valute, cum ar fi francul elveţian, ponderea creditelor restante în alte monede a crescut de la sub 1% la 17%.
"Nivelul împrumuturilor neperformante a crescut puternic, din cauza aprecierii unor valute dar şi din cauza scăderii veniturilor în unele familii", susţine Daniel Catană, consultant A.T. Kearney.
Referitor la această situaţie, Lucian Anghel, economist şef în cadrul Băncii Comerciale Române (BCR), ne-a declarat: "Evoluţia creditelor nu poate face abstracţie de evoluţia economică. În termeni reali, economia a scăzut cu nouă puncte procentuale, iar salariile au scăzut şi mai mult, ceea ce înseamnă că veniturile disponibile ale populaţiei sunt foarte puţine. La toţi aceşti factori se adaugă aprecierea francului şi pierderea locurilor de muncă".
Domnia sa ne-a spus că băncile "încearcă" să acorde în continuare credite clienţilor solvabili, care sunt, însă, din ce în ce mai puţini: "Cred că băncile au învăţat ceva din perioada de criză".
În ţara noastră, valoarea depozitelor la instituţii monetare sau financiare pe cap de locuitor este de numai 1.193 de euro, în timp ce în Bulgaria nivelul acestor depozite ajunge la 1.905 euro (adică cu 60% mai mare), în Cehia este de 6.790 de euro iar în Germania de 20.638 de euro, mai reiese din studiul citat, care subliniază: "Deficitul dintre depozitele şi creditele populaţiei a crescut într-un ritm alarmant, în 2008, dar criza a speriat oamenii şi i-a forţat să fie mai atenţi cu finanţele personale. Oamenii deja au o rată redusă de economisire şi un nivel scăzut de rezerve, pentru a putea face f