Valoarea software-ului piratat in Romania s-a ridicat anul trecut la 195 mil. dolari, iar rata pirateriei este in prezent de 64%. Si asta desi cei care practica acest "sport" pot ajunge sa plateasca amenzi si despagubiri usturatoare, sau chiar sa faca inchisoare. Avocata Magda Popescu, reprezentanta Business Software Aliance in Romania, a explicat pentru DailyBusiness.ro cum sunt depistati infractorii si care sunt riscurile la care se supun cei care folosesc programe fara licenta.
Din punct de vedere legal, administratorul unei companii ce detine software piratat risca sa se aleaga cu cazier si cu amenda penala de pana la 30.000 de lei, sau inchisoare pana la 4 ani. Totusi, "de regula se da inchisoare cu suspendare", explica reprezentanta BSA.
Totodata, compania risca sa aiba dosar penal, intrucat din 2006 pot avea raspundere penala proprie si persoanele juridice. In acest caz, firmele pot primi amenzi penale de pana la 600.000 de lei si una sau mai multe pedepse complementare, care presupun suspendarea totala a activitatii de pana la un an sau partiala pana la trei ani, sau inchiderea unor puncte de lucru.
Totodata, o companie care are probleme de acest gen risca interdictia de a participa la proceduri de achizitie publica timp de pana la trei ani, spune Magda Popescu. Compania poate fi obligata si la distribuirea hotararii de condamnare, care este o pata pe obrazul sau.
In afara de aceste pedepse penale, reprezentanta BSA spune ca titularii drepturilor de autor (dezvoltatorii de software) se pot constitui parti civile in procesul penal si pot cere despagubiri. "Legea le da dreptul sa ceara de pana la trei ori valoarea de full retail a software-ului piratat", spune Popescu.
Nu este necesar ca compania in cauza sa distribuie software piratat pentru a fi acuzata. "Se poate ajunge aici si in situatii de utilizare