Principalele criterii care vor sta la baza selecţiei managerilor privaţi pentru companiile controlate de stat sunt aptitudinile de luare a deciziilor, cunoştinţele economice, precum şi propunerile de restructurare şi privatizare a societăţii, conform unui proiect de lege înaintat Parlamentului de un grup de 16 senatori din toate formaţiunile politice, printre care Ion Ariton, Vasile Blaga, Anca Boagiu şi Gyorgy Frunda. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Senatorii cer ca propunerea legislativă să fie dezbătută şi aprobată de Parlament în procedură de urgenţă.
Ministerul Economiei a anunțat, săptămâna trecută, că primele cinci companii din subordinea sa unde vor fi numiți manageri privați sunt Hidroelectrica, Oltchim, Societatea Națională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare și Romarm.
Conform proiectului de lege, în primul rând, viitorii manageri privaţi vor trebui să dea dovadă că au "aptitudini legate de procesul decizional, precum şi cunoştinţe în domeniul relaţiilor economice interne şi internaţionale, probate prin teste adecvate".
Testele vor fi elaborate de o firmă de consultanţă, selectată de autoritatea publică tutelară. Firma de consultanţă va elibera o adeverinţă care va dovedi susţinerea testelor. Totodată, viitori şefi de companii vor trebui să aibă absolvite cursuri organizate de instituţii în domeniul administrării şi/sau experienţă de conducere într-o societate comercială sau regie autonomă.
În plus, aceştia vor fi punctaţi şi în funcţie de propunerile pe care le prezintă de "restructurare, relansare economică, ocupare şi formare a forţei de muncă, precum şi de privatizare a societăţii comerciale, după caz, aplicabile imediat, având indicatorii de referinţă, obiectivele şi criteriile de performanţă care trebuie îndeplinite".
Potrivit proiectului de lege, viitorii manageri privaţi trebuie