Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea, consideră că noul proiect de lege privind introducerea managementului privat la companiile deţinute de stat "este inutil", în contextul în care conducerea va avea nevoie de aprobarea unui Consiliu de Administraţie care este politizat. Acesta consideră că salariile pe care managerii ar urma să le primes-că sunt prea mari, chiar şi dacă veniturile se calculează în funcţie de performanţe.
"Introducerea managementului privat este necesară în cazul companiilor care nu performează. Nu este nevoie acolo unde există monopol, ci acolo unde sunt pierderi. Măsura de a introduce management privat la companiile cu profit este discutabilă. Iar salariile pe care ar trebui să le primească managerii sunt prea mari, în opinia mea, indiferent de performanţele pe care le ating", a afirmat Liviu Voinea, citat de Agerpres.
Directorul Executiv al GEA a adăugat că introducerea unui management privat este o soluţie insuficientă, această măsură fiind oportună dacă şi legislaţia în domeniu ar fi modificată.
"Este nevoie de o altă legislaţie. Nu este suficient introducerea managementului privat. La Consiliile de Aministraţie ale companiilor ar trebui schimbat ceva, ar trebui eliminate legăturile politice. Un manager care are nevoie de aprobarea unui astfel de Consiliu de Administraţie nu face mare lucru", a menţionat Liviu Voinea.
În ceea ce priveşte impactul asupra pieţei, în condiţiile în care o parte din societăţi deţin acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, analistul economic a subliniat că pentru a înregistra lis-tări de succes, este necesară Legea Gu-vernanţei Corpo-rative.
"Asupra pieţiei financiare aceste măsuri nu vor avea un impact aşa mare. Majoritatea companiilor sunt deţinute de stat. Chiar şi în cazul companiilor private, cum este Petrom, care are şi management privat, listările po