Directorul fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare a afirmat că, pentru menţinerea şi finanţarea acestui brand al Craiovei, este necesar să se facă front comun
Emil Boroghină a dialogat cu GdS despre problemele cu care se confruntă în organizarea ediţiei din 2012 a Festivalului Shakespeare la Craiova.
- Festivalul Internaţional Shakespeare, al cărui director fondator sunteţi (1994), a devenit un brand al Craiovei, al României. Pentru 2012, când va fi cea de-a VIII-a ediţie, aţi gândit un program special?
- Festivalul Internaţional Shakespeare, manifestare care a crescut vizibil valoric de la o ediţie la alta, este, fără îndoială, în acest moment, principalul brand cultural al Craiovei, fiind considerat de specialiştii străini şi români unul dintre cele mai importante Festivaluri Shakespeare din lume şi unul dintre cele mai valoroase festivaluri cu temă ale Europei. Gândit, începând din anul 2006, să se desfăşoare pe două mari cicluri, de o parte ediţiile 2006, 2008, 2010, apoi 2012, 2014 şi 2016, asumându-şi teme şi subteme care au culminat până acum cu organizarea, în anul 2010, a ediţiei purtând titlul generic „Constelaţia Hamlet“, Festivalul Shakespeare a câştigat enorm, fiind socotit o construcţie artistică de cel mai mare interes şi rafinament. Trebuie să vă spun că această ediţie, dedicată în totalitate celui mai important text al literaturii dramatice universale, piesa „Hamlet“, unică până acum în lume, a făcut şi face obiectul a numeroase comentarii apărute în presa culturală internaţională şi a unor comunicări la conferinţele mondiale ale shakespeareologilor, fiind catalogată de unii comentatori ca „genială“, de alţii drept „fantastică“. Ea a făcut ca despre Festivalul Shakespeare de la Craiova să se discute cu un respect şi mai mare. Festivalul din anul 2012 se desfăşoară sub genericul „Lumea-i un teatru, noi suntem actorii“.