Am absolvit Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, specializarea Tranzacţii Internaţionale, din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. Cel mai mare avantaj pe care mi l-a oferit absolvirea acestei facultăţi a fost faptul că, prin natura sa, m-a făcut să-mi dau seama că lumea nu este atât de mare precum îmi părea până atunci.
Astăzi, business-urile din toată lumea sunt conectate. De exemplu, părţi din business-uri din ţările dezvoltate sunt externalizate în România ori India sau dezvoltarea de software pentru companii din Olanda este făcută în România. Şi lista poate continua.
Orice companie este obligată acum să gândească global şi trebuie să realizeze că îşi poate adresa produsele sau serviciile către oricine în lume. Cine nu are o astfel de gândire, nu va rezista pe piaţă.
Personal, cel mai mult m-a ajutat experienţa din Statele Unite ale Americii, unde am avut o bursă de studii de un an şi unde am învăţat ce înseamnă un sistem educaţional performant.
În acelaşi timp, internshipul de la Merrill Lynch m-a ajutat să văd ce înseamnă să lucrezi într-o bancă de investiţii, iar lucrul la Trezoreria Statului m-a învăţat ce înseamnă să lucrezi cu instrumente financiare complexe.
Două tipuri de gestionare
Din punctul meu de vedere, managementul are două componente: gestionarea proiectelor şi gestionarea oamenilor. În cazul meu, gestionarea de proiecte a venit natural şi a fost parte din munca mea încă la începutul carierei mele.
De cealaltă parte, am început să coordonez oameni atunci când am lucrat pe piaţa de capital, conducând departamentul de clienţi corporate. Trecerea a fost una naturală, păstrând echilibrul necesar între a fi parte dintr-o echipă, dar şi de a o conduce.
Totuşi, cea mai mare provocare a unui manager este lupta cu propriile limite şi defecte. Totodată, prin prisma faptului că resursa cea ma