Zeci de meșteri populari veniți la Bâlciul Olarilor de la Iurceni și-au expus în zadar vasele din ceramică lucrate manual, pentru că vizitatorii n-au avut cu ce să le cumpere. Artizanii veniți din toate colțurile țării au vândut mai puține oale și alte obiecte de lut decât s-au așteptat.
Iurceniul este localitatea care a dat naştere celor mai mulţi meşteri populari olari din Basarabia. Acest meşteşug este practicat aici de sute de ani, fiind transmis din tată în fiu.
„Este ocupaţia potrivită pentru oamenii din această zonă fiindcă aici este lutul perfect pentru confecţionarea oalelor", a spus Gheorghe Saracov, primar de Iurceni. Cu toate astea, pe an ce trece numărul meşterilor populari din Iurceni care confecţionează vase devine tot mai mic. „Oamenii s-au reprofilat, fac colţare pentru case sau produc cărămidă", a menţionat primarul.
Click aici să vezi GALERIA FOTO!
Totuşi, Iurceniul continuă să fie vestit prin faptul că aici se fac cele mai bune vase de lut. Dovadă este şi faptul că cea mai mare înghesuială la bâlciul olarilor din Iurceni a fost la masa unde şi-a expus obiectele Gheorghe Panţâr, meşter popular din localitate.
Gheorghe are 28 de ani şi spune că a învăţat meşteşugul de la bunica sa, care nu mai este în viaţă. Unul dintre cumpărători, chişinăuianul Vasile Bârsanu, a mărturisit că preferă vasele lui Gheorghe Panţâr fiindcă sunt confecţionate din lut curat, perfecte pentru a coace nişte sarmale.
O ULCEA PE MINUT
De vreo opt ani, de când a deprins meşteşugul, Gheorghe a ajuns la performanţa de a confecţiona o ulcea în doar un minut. „Evident, este vorba doar de lucru la roata olarului. Înainte de aceasta însă aducem lutul acasă şi îl prelucrăm. Apoi, după ce se face obiectul, trebuie ars în cuptor special. Înterg procesul durează zile în şir", a spus olarul.
La târg s-au evidenţiat lucrările exp