Aderarea României la Spaţiul Schengen nu este un favor făcut ţării noastre, pentru că ţara noastră a investit foarte mulţi bani în vederea securizării frontierelor, a declarat ministrul de Interne, Traian Igaş.
Ministrul de Interne a declarat, într-o conferinţă de presă, la Arad, că aderarea la Spaţiul Schengen este o decizie politică şi că mai există ţări care au rezerve. "Se ştie că mai existau patru ţări cu rezerve: Finlanda, Germania, Franţa şi Olanda. Finlanda s-a lămurit că România îndeplineşte condiţiile, iar ministrul de Interne finlandez s-a deplasat astăzi (vineri - n.r.) la Helsinki pentru a susţine cauza României. La fel, Germania şi Franţa, aţi putut vedea, şi-au schimbat poziţia, ceea ce ne bucură, urmând ca şi Olanda să se pronunţe", a spus, citat de Mediafax, Traian Igaş.
Igaş a afirmat că speră ca în 21-22 septembrie să le poată spune românilor că a fost îndeplinit obiectivul de aderare la Schengen, chiar dacă va fi vorba de o aderare în două etape. "Aderarea la Spaţiul Schengen nu este un favor pe care să ni-l facă cineva, este o responsabilitate pe care România şi-a asumat-o investind foarte mulţi bani în securizarea frontierelor externe Uniunii Europene", a spus Igaş.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţinea că Olanda, unde există anumite rezerve politice, va examina cu exigenţă dosarul Schengen, atât stadiul tehnic de pregătire al României, dar şi cel al Bulgariei, în discuţie existând şi varianta aderării "în doi paşi". În discuţie există şi varianta unei aderări în doi paşi, pe baza unei singure decizii şi a unui calendar cert, afirma, în urmă cu ceva vreme, ministrul Predoiu.
Ministrul Cătălin Predoiu a efectuat, în perioada 6 - 7 septembrie 2011, o vizită oficială la Haga, unde s-a întâlnit cu ministrul olandez pentru Afaceri Europene, Ben Knapen, cu ministrul olandez al Justiţiei, Ivo Opstelten, cu Ronald von R