Sunt personaje de notorietate. E greu de crezut, dar la un moment dat au fost şi ei nişte ţânci cu şorţuleţ pepit, apoi au jurat pe cravata roşie de pionier. Au tremurat când mama sau bunica i-a condus până la uşa clasei, apoi i-au lăsat singuri, într-o lume străină.
Gabriel Comănescu, cel mai bogat constănţean, cu o avere estimată la 450 de milioane de euro, şi-a petrecut primii 18 ani la ţară, în localitatea Doiceşti din Dâmboviţa. Din prima zi de şcoală îşi aduce aminte doar emoţia. Bunica a fost cea care l-a dus de mână la şcoală. „Vestita îngrijitoare“, o numeşte magnatul. Părinţii lui erau foarte ocupaţi, îşi aminteşte el. Lucrau la termocentrala din Doiceşti. Plecau dimineaţa la ora 6.000 şi veneau seara târziu.
„Era incomparabil sistemul de învăţământ cu cel de astăzi. Era acel respect pentru profesori, pentru educaţie“, spune Comănescu.
Magnatul spune că i-au plăcut toate materiile şi, în special, istoria.
Lupul de mare a învăţat Abecedarul la Basarabi
Lupul de mare Traian Băsescu (60 de ani neîmpliniţi), astăzi preşedintele ţării, a făcut primul an de şcoală în Basarabi (actualul Murfatlar), după care a fost transferat şi el la Liceul „Costache Negruzzi“ din Iaşi, acolo unde învăţa şi fratele mai mare, Mircea.
Fratele preşedintelui, Mircea Băsescu (57 de ani), patronul societăţii Fattoria Terrantica SRL din Agigea, a păşit în clasa I în anul 1959. Locuia cu familia în Iaşi şi aşa a fost înscris la liceul care avea şi clase primare. „Îmi aduc aminte că mama m-a dus de mână la şcoală. Aveam o uniformă cu şorţuleţ şi o cămaşă pepit. În mâini un buchet de flori şi ghiozdan în spate. Pe bănci ne aşteptau cărţile. Îmi aduc aminte că toate erau noi, nu date de la un an la altul“, rememorează Mircea Băsescu.
Îşi aminteşte de învăţător, care la vremea aceea i se părea foarte bătrân. „Când am ajun