Primii manageri din mediul privat care vor veni la conducerea marilor companii de stat precum Hidroelectrica, Oltchim sau Nuclearelectrica ar putea încasa salarii lunare cuprinse între 11.000 şi 75.000 de euro, la care se adaugă bonusuri-record de până la 4,5 milioane de euro pe an.
Sumele au fost calculate de Mediafax pe baza informaţiilor dintr-un proiect trimis spre avizare la Guvern.
"Asistăm la o simplă preluare a unui model de calcul al salariilor în mediul privat la nivel european care nu are aplicabilitate în România. Se va produce o bulversare în tot sistemul, pentru că dintr-odată se depăşeşte plaja salarială atât din mediul public, cât şi din cel privat", a spus consultantul financiar Ionel Blănculescu.
În prezent, pachetele salariale ale directorilor generali din multinaţionalele locale au o valoare medie cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de euro pe lună dacă sunt români şi pot ajunge până la 30.000 - 40.000 de euro/lună în cazul expaţilor.
În schimb, salariile directorilor generali de la companiile de stat sunt plafonate în prezent la nivelul indemnizaţiei primite de un secretar de stat şi nu depăşesc 1.000 de euro pe lună.
Managerul care va prelua anul viitor conducerea Nuclearelectrica ar putea încasa un salariu lunar de 75.700 de euro brut, adică de aproape trei ori mai mult decât câştigă în prezent Ionuţ Costea, preşedintele Eximbank, bugetarul care are cel mai mare salariu cunoscut din România (27.000 euro/lună).
Un proiect trimis spre avizare la Guvern arată că managerii cu experienţă în privat care ar urma să conducă marile companii de stat începând cu anul viitor ar putea încasa salarii lunare cuprinse între 11.000 şi 75.700 de euro brut pe lună, iar valoarea bonusurilor anuale ale acestora va fi cuprinsă între 2 şi 4 milioane de euro în cazul companiilor profitabile, precum Romgaz, Transgaz şi Hid