Preturile alimentelor au scazut in luna august, dand peste cap toate estimarile analistilor privind inflatia. S-au ieftinit cartofii, mancarea de baza a romanilor in vreme de criza, fructele proaspete si legumele. Aceasta e vestea buna. Dar mai exista si una rea: ce am castigat pe o parte, s-ar putea sa dam inapoi pe alta, la intretinerea de la iarna.
Rata inflatiei s-a temperat, in luna august, pentru treia luna la rand, pana la nivelul de 4,25%, a anuntat Institutul National de Statistica. Spre comparatie, in luna mai, inflatia atingea varful de 8,41%.
Evolutia a depasit asteptarile Bancii Nationale si ale analistilor, care au pus temperarea cresterii preturilor pe seama diminuarii efectelor majorarii TVA si rezultatelor bune din agricultura.
„Rezultatele au fost mai bune decat ne-am asteptat”, a declarat Ionut Dumitru, economistul sef de la Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal. El a explicat ca temperarea inflatiei s-a datorat, in mare parte, reducerii preturilor volatile, in principal la legume-fructe.
„Au intrat in piata produsele ieftine, din productia autohtona, cum ar fi rosiile, cartofii si alte legume, astfel ca oferta a crescut, iar comerciantii a trebuit sa reduca preturile”, a explicat analistul Cristian Dinulescu.
Rata inflatiei s-ar fi redus si mai mult, spune Catalina Molnar, economistul sef de la RBS Romania. „Am asistat insa la o prima runda de scumpiri pe segmentul preturilor administrate, care a tinut nivelul inflatiei la peste 4%”, a explicat aceasta. Molnar remarca scumpirea biletelor CFR cu 10,1% si a serviciilor de apa, canalizare si salubritate, cu 3,7% in august, fata de luna precedenta.
Vestea buna este ca, pe fondul impactului sezonului agricol bun, economistii se asteapta ca inflatia sa coboare in lunile urmatoare sub nivelul de 4%. Royal Bank of Scotland (RBS) s