Recitalul de poezie al actriței Maria Ploae din Biserica Unitariană din Roșia Montană l-am ratat. Am ajuns prea târziu. Dar am prins proiecția specială cu filmul ”Flăcări pe comori”, al regizorului Nicolae Mărgineanu. Realizat, în mare parte, în 1987, chiar în Roșia Montană, după ”Arhanghelii” lui Ion Agârbiceanu. Era deja sâmbătă seara, zi de relaxare în cadrul ediției a 5-a a Școlii de Vară ARA.
Liniștea de duminică, tulburată doar de greierii și dăngănitul clopotelor vacilor de pe dealurile și munții Roșiei Montane, e mai greu de povestit. Trebuie trăită de viu, chiar la fața locului. Pentru a înțelege de ce o asemenea localitate nu are cum să dispară.
Cât despre Școala de Vară ARA povestesc de la sine imaginile. Pentru a înțelege că viitorul localității nu stă în milioane și zeci de milioane de euro sau dolari. Ci în implicarea directă a fiecăruia.
***
După ce în august, la FânFest, a fost centru de presă, Casa Parohială Unitariană, restaurată de cei de la ARA, s-a transformat în sală de cursuri, seminarii, laboratoare, proiecții și întâlniri. Un centru comunitar în cel mai deplin sens.
Biserica Unitariană s-a deschis, la rândul ei, către comunitate, ca spațiu pentru cursuri universitare, proiecții și evenimente speciale.
Alternativ pentru cursurile din Casa Parohială și Biserica Unitariană, au fost cele organizate în aer liber.
Scanare a galeriilor de la Găuri – EKG Baukultur (Austria, invitați speciali ai Școlii de Vară ARA).
Seminariile practice. Îndepărtarea stratului de ciment de la Biserica Unitariană (adăugat în anii 90) – faza 1 a restaurării Bisericii. Restaurarea casei nr. 399. Restaurarea obloanelor de lemn ale Bisericii Unitariane și realizarea altora noi. Prepararea mortarului cu var (tehnică tradițională). Continuarea lucrărilor de restaura