Germania a venit cu un răspuns rapid la demisia neaşteptată a reprezentantului său în conducerea Băncii Centale Europene şi l-a desemnat pe secretarul de stat din ministerul de finanţe Joerg Asmussen drept înlocuitor al lui Juergen Stark, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Stark, care ocupă şi postul de economist-şef al BCE, a anunţat că demisionează "din motive personale", potrivit unui comunicat al băncii.
El va rămâne în funcţie până la numirea unui înlocuitor, proces care ar urma să se încheie până la 31 decembrie.
Demisia lui Stark a fost motivată, de fapt, de divergenţele cu restul conducerii BCE în privinţa controversatului program de achiziţii de obligaţiuni al instituţiei, au afirmat surse apropiate situaţiei.
Demisia lui Stark este încă un indiciu al tensiunilor pe care criza datoriilor suverane le creează în sânul Europei şi mai ales al opoziţiei în creştere a oficialilor germani cu privire la banii pe care trebuie să îi plătească pentru a salva alte ţări.
Stark este al doilea bancher german care părăseşte BCE în acest an, după retragerea în februarie a lui Axel Weber, membru în conducerea BCE, din postura de şef al Bundesbank. Plecarea lui Weber, care era văzut drept principalul candidat la preşedinţia BCE după retragerea lui Jean-Claude Trichet, a fost determinată, de asemenea, de opoziţia la programul de achiziţie de obligaţiuni. "Este nemaipomenit. Stark avea aceleaşi opinii în privinţa achiziţiilor de obligaţiuni precum Axel Weber şi actualul preşedinte al Bundesbank Jens Weidmann. Este o poziţie a tuturor germanilor. Este un semn al unor probleme majore în interiorul BCE. Germanii au clar o problemă cu direcţia BCE", a declarat Manfred Neumann, profesor emerit de economie la Universitatea din Bonn.
Economistul german este membru al consiliului guvernatorilor şi consiliului director de la