Astazi, lumea nu se fereste sa inalte zgarie nori in zonele cu pronuntat caracter seismic, datorita performantelor tehice ale modalitatilor de inlaturare a riscurilor.
Ca urmare, se inalta cladiri impresionante chiar in cea mai expusa capitala din lume, Tokio, in zona cercului de foc al Pacificului, in alte zone din Asia, Africa si America, informeaza Infoniac. Cateva exemple vorbesc de la sine.
Torre Mayor (Mexico)
Inaltimea: 57 etaje. Amplasament: in apropierea epicentrului marelui cutremur din 1985, cu amplitudinea de 8,1 grade.
Calculat sa reziste la un cutremur cu amplitudinea de 9,0 grade. Structura supraterana a constructiei contine in prima parte 21.200 tone otel si beton, inclusiv stalpii masivi incastrati in substructura din beton armat, care urca pana la etajul 30. constructia continua la etajele urmatoare cu cadre din profile de otel.
Structura elastica a constructiei se bazeaza pe 98 amortizoare antiseismice, care lucreaza intr-un sistem unic incorporat in structura. Constructia, data in functiune in 2003, este considerata ca fiind una din cladirile foarte bine asigurate antiseismic.
Transamerica Pyramid (San Francisco, California, SUA)
Inaltimea: 48 etaje. Blocul a rezistat perfect la cutremurul de 7,1 grade, cu epicentrul in muntii Santa Cruz, produs in anul 1989. Inclinatiile blocului la partea superioara au atins cu acea ocazie amplitudinea de 30 cm, dar structura nu a fost afectata.
Blocul are deja o vechime de 30 de ani, iar structura din otel si beton permite preluarea elastica a oscilatiilor in timpul cutremurului.
Aeroportul international Sabiha Gokcen (Istanbul, Turcia)
Din 2009, cand s-a dat in functiune, aeroportul din Istanbul este socotit ca fiind cladirea cea mai bine asigrata antiseismic din lume.
A fost calcula