Mai mult, voluntariatul încurajează descoperierea unor abilităţi care sunt solicitate la un interviu de angajare. Dintre acestea, amintim lucrul în echipă, capacitatea de a gestiona resurse sau abilităţi de comunicare şi relaţionare. În plus, Gabriel Lazăr consideră că un tânăr care se implică în activităţi de voluntariat îşi poate forma o reţea de contacte care îi poate fi extrem de utilă în activitatea profesională ce urmează să o desfăşoare.
În prezent, sunteţi vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Promovarea Economiei Cunoaşterii (APEC), care este acreditată pentru a ajuta tinerii voluntari să utilizeze Serviciul European de Voluntariat (SEV). Ce presupune acest program?
Este programul Uniunii Europene care susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri, prin finanţarea de proiecte cu fonduri europene. Programul vizează promovarea cetăţeniei active în rândul tinerilor, dezvoltarea solidarităţii şi toleranţei, sprijinirea înţelegerii reciproce între tinerii din diferite ţări, promovarea cooperării europene şi contribuţia la îmbunătăţirea calităţii sistemelor de susţinere a activităţilor de tineret.
APEC are rol doar de a facilita accesul persoanelor la SEV?
Asociaţia este acreditată SEV atât pentru trimitere, cât şi pentru găzduire de voluntari, astfel încât poate trimite tineri în stagii de voluntariat către organizaţiile partenere din Uniunea Europeană şi din afara acesteia, dar are ca obiectiv şi implicarea în programe locale şi naţionale a tinerilor voluntari din afara României.
Cine poate să se înscriela un stagiu SEV?
Serviciul European de Voluntariat se adresează tinerilor cu vârsta între 18 şi 30 de ani. Voluntarii sunt aleşi independent de grupul lor etnic, religie, orientare sexuală, opinie politică etc. Nu sunt solicitate calificări prealabile, un anumit nivel educaţional, o experienţă specifică sau cunoaşter