Echipe europene de poliţişti de frontieră ar putea controla graniţele externe ale UE, inclusiv pe cea din România. Euroaleşii votează azi atribuţii sporite pentru Poliţia de Frontieră Europeană. Vineri, UE propune măsuri de întărire a spaţiului Schengen.
Eurodeputaţii decid astăzi dacă permit patrule europene la graniţele externe ale UE şi dacă dau puteri mai mari agenţiei Frontex pentru a mobiliza Poliţia de Frontieră europeană, formată din reprezentanţi ai tuturor statelor membre. În acelaşi timp, Comisia Europeană va anunţa vineri detaliile propunerii sale pentru întărirea spaţiului Schengen. Ele au fost deja comunicate eurodeputaţilor.
Frontex consideră că noua măsură face parte din eforturile sale generale de a oferi asistenţă ţărilor membre Schengen. Purtătorul de cuvânt al agenţiei FRONTEX, Michal Parzyszek, a confirmat pentru "Adevărul Europa" că noii inspectori de la graniţele externe ale Schengen ar fi introduşi ca o măsură de întărire a "uşii de la intrare" a spaţiului comun. "Un punct sensibil la o graniţă externă e sensibil pentru întregul spaţiu comun Schengen," a spus Parzyszek.
El a adăugat că e de înţeles că statele membre îşi doresc monitorizarea şi verificarea permanentă a acestor graniţe. „FRONTEX a fost cea care a pregătit modele de bune practici pentru evaluatorii Schengen şi cred că analizele de risc realizate de noi pot contribui la îmbunătăţirea controalelor", a mai spus reprezentantul Frontex. Câtă vreme România va fi graniţă externă a UE, aceste patrule o pot viza. FRONTEX aşteaptă momentan voturile Parlamentului şi ale Consiliului pentru a putea începe să ia măsurile necesare.
Slăbiciunile Schengen
"Sistemul de guvernanţă a spaţiului Schengen nu e încă destul de bun". "Soluţiile individuale ale statelor membre periclitează sistemul". Acestea au fost doar câteva dintre criticile aduse actualului