Dimensiunea redusa face ca piata de capital romaneasca sa fie aproape “experimentala”, afirma analistii Bancii Comerciale Romane, care atrag atentia ca fondurile mutuale si cele de pensii au impreuna mai putin de 10% din actiunile liber tranzactionabile la Bursa de la Bucuresti. “Vorbim de o dimensiune a Bursei de la Bucuresti aproape experimentala, foarte redusa comparativ cu cea bancara. Sunt mai putin de 100.000 de persoane care fac anual o achizitie la Bursa, sub 10.0000 de persoane active lunar, acum in ultimele luni au fost chiar mai putin, in jur de 5.000, cam aceasta este dimensiunea pietei despre care vorbim”, a declarat Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza pe piata de capital din cadrul BCR.
Lichiditatea pietei de la Bucuresti este dubla fata de anul trecut, dar cu toate ca s-a listat Fondul Proprietatea, care are in medie rulaje mai mari de 5 milioane de euro pe zi, nu este mai mare decat in 2006.
“Piata noastra, incluzand aici BVB si RASDAQ, are o capitalizare de 15 miliarde de euro fara Erste. Daca ne uitam in regiune, vedem ca numai CEZ are 17 miliarde de euro si face tranzactii mai mari de 20 milioane de euro pe zi. Toata bursa noastra ca lichiditate inseamna mai putin decat OMV, bancile mari din Polonia, OTP, CEZ”, a subliniat Caruntu.
Potrivit analistilor de la BCR, un element care dauneaza dezvoltarii bursei il reprezinta nivelul redus de dezvoltare al fondurilor de pensii si cele mutual.
“Fondurile mutuale au in actiuni de la Bursa din Bucuresti in jur de 50 milioane de euro, iar fondurile de pensii, 120 milioane de euro. Impreuna au mai putin de 10% din actiunile liber tranzactionabile la Bursa, in realitate cam 5%. Asta inseamna ca influenteaza foarte putin cotatiile la Bursa. Cand vedeti volatilitate si miscari ample la Bursa mai ales capitalul strain este raspunzator”, a precizat Mihai