Dependenţa de tehnologie implică o mulţime de riscuri, de la dureri de gât, spate şi umeri la tendinită sau, mai grav, la accidente rutiere. Un studiu realizat de o companie de asigurări din SUA arată că folosirea telefonului mobil la volan creşte de patru ori riscul unui accident de circulaţie.
Lumea modernă, în care ne lovim de tehnologie la orice pas, are o mulţime de avantaje, dar şi câteva riscuri. O cercetare a companiei americane de asigurări Nationwide susţine faptul că şoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc sunt mai periculoşi chiar decât cei care au consumat alcool.
Capacitatea de reacţie a conducătorului auto aflat în trafic este diminuată cu 50% atunci când scrie un sms şi cu 30% atunci când se urcă la volan după un litru de vin băut. Acelaşi studiu arată că tastarea unui mesaj text creşte de 23 de ori riscul unui accident rutier, în timp ce vorbitul la telefon fără hands-free măreşte de patru ori probabilitatea unui incident tragic în trafic.
Iar pericolul este şi mai mare cu cât telefonul este mai complex şi îndeplineşte mai multe funcţii. Şi, din păcate, mai arată cercetarea, cele mai multe victime se înregistrează în rândul tinerilor, care dovedesc un grad mai ridicat de dependenţă faţă de tehnologie. În România, din cele aproximativ 9.000 de accidente rutiere reprezentând media anuală, peste 500 au drept cauză utilizarea telefonului la volan, contravenţie pedepsită cu amendă între 134 şi 201 lei.
Laptopul şi durerile de spate
Pe lângă telefonul mobil şi riscurile folosirii lui în anumite situaţii, dependenţa de tehnologie în general aduce după sine o serie de neplăceri. De pildă, întrebuinţarea excesivă a laptopului poate provoca surmenajul ochilor şi încheieturilor sau tendinită, adică inflamarea tendoanelor. Profesorul Alan Hedge de la Universitatea Cornell din SUA este de părere că probleme