La 130 de ani de la naşterea lui George Enescu, “Wunderkind”-ul de odinioară al Conservatorului vienez, în plină desfăşurare a ediţiei jubiliare de 20 de ani a Festivalului Enescu la Bucureşti şi în anul bicentenarului Franz Liszt, ICR Viena continuă seria de concerte Klein und fein, organizate în colaborare cu Haus der Musik din Viena, cu un eveniment special. De această dată în centrul atenţiei se vor afla un instrument legendar, vioara Guarneri del Gesu - supranumită „Catedrala” - la care a cântat George Enescu şi „Rapsodia română” a lui Franz Liszt, într-un exerciţiu de măiestrie artistică şi de memorie culturală comună. Programul oferit de Horia Mihail (pian) şi Gabriel Croitoru (vioară) aduce un omagiu suplimentar unui alt violonist ce a stâpânit o vioară Guarneri (aşa-numita Kreisler Guarnerius din 1707): vienezul Fritz Kreisler, probabil ultimul virtuoz-compozitor în tradiţia lui Paganini.
Programul concertului din 21 septembrie de la Haus der Musik contine urmatoarele lucrari:
Antonín Dvořák - Sonatina în sol minor
Cesar Franck - Sonata în la major
Franz Liszt - Rapsodia Română (pian solo)
Fritz Kreisler - Caprice Viennois
Liebesleid
Liebesfreud
Heinz Provost - Souvenir de Vienne
Recitalul va fi prefaţat de muzicologul şi criticul muzical Oltea Şerban-Pârâu, redactorul-şef al postului public Radio România Cultural.
HORIA MIHAIL a debutat ca pianist încă la vârsta de 10 ani, în cadrul unui recital Haydn in Braşovul său natal. În calitate de solist a urcat de atunci pe scenele prestigioaselor orchestre din New York, Paris, Londra, Bruxelles, Sankt Petersburg, alături de nume mari, precum Roman Totenberg, Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andres Diaz şi Nathaniel Rosen. Publicului vienez îi este cunoscut cel târziu de anul trecut – concertul său a vut loc tot în Haus