Bucureştiul nu a luat măsurile necesare pentru a atrage şi a stimula investiţiile străine. Iată ce spune la RFI profesorul universitar Mircea Coşea de la Academia de Studii Economice din Bucureşti. El enumeră câteva din măsurile fiscale de care ar fi avut nevoie România.
În contextul în care ultimele cifre publicate de Institutul de Statistică indică o scădere cu 30 la sută a investiţiilor străine directe în primele şapte luni ale acestui an comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut, Mircea Coşea enumeră la RFI doar câteva dintre măsurile fiscale de care ar fi nevoie pentru ca România să devină atractivă în ochii investitorilor.
„Eu militez de mai mult timp şi am credinţa că România ar fi trebuit să procedeze la o flexibilizare a fiscalităţii şi din punct de vedere al cotei unice pe care fi fi putut să o reducă măcar cu un procent, şi din punct de vedere al impozitării muncii.
De asemenea, probabil că ar fi trebui să ia măsuri pentru creşterea consumului intern, care e o formă de atragere a investiţiilor străine, să reducă taxa pe valoarea adăugată la anumite produse.
Aşadar, în ansamblu, România nu a dovedit în ultimele luni că, în afară de măsuri de austeritate foarte dure cu efecte negative pe termen mediu şi lung, care au început deja să se vadă la nivelul consumului, la nivelul instabilităţii forţei de muncă, nu a reuşit să prezinte o strategie coerentă a măsurilor de relansare economică”, a declarat la RFI Profesorul universitar Mircea Coşea de la Academia de Studii Economice din Bucureşti.
Potrivit ultimelor cifre oficiale, investiţiile străine directe au totalizat în primele şapte 1,105 miliarde de euro, în scădere cu 30,5% faţă de perioada corespunzătoare din 2010, în condiţiile în care în luna iulie România a atras investiţii de doar 90 milioane de euro.
Creditele intra-grup au însumat 423 milioane euro, iar pa