Economişti reputaţi avertizează încă o dată că vom intra într-o nouă etapă de recesiune. Prima dată nu i-am ascultat. O vom face în cel de-al doisprezecelea ceas? Vestea bună este că nu vorbim de o nouă criză. Vestea proastă este că furtuna financiară declanşată în urmă cu trei ani nu este nici pe departe de a se fi încheiat.
Recesiunea a trecut, trăiască recesiunea! Şansele ca economia să înceapă iar să scadă sunt de 60%, spune Nouriel Roubini, economistul care a prezis izbucnirea crizei în 2008. Economia mondială se află acum într-o stare mult mai proastă decât în urmă cu trei ani, iar cauzele care au dus atunci la seismul financiar global par minore pe lângă problemele cu care se confruntă acum marile puteri.
Atunci, Statele Unite şi Europa au fost îngenuncheate de pariurile riscante făcute de bănci, iar guvernele au fost nevoite să le salveze cu fonduri publice pentru că intrarea lor în faliment ar fi însemnat colapsul sistemelor financiare naţionale. Acum, „scânteile" sunt chiar statele. Datoriile publice, ratele ridicate ale şomajului şi măsurile de austeritate prea dure (care au dus la anularea investiţiilor şi la scăderea consumului) sunt cele mai grave probleme.
Marile puteri economice şi-au creat singure toate premisele pentru o criză în „W" (când economia reintră, după o scurtă perioadă de creştere, în recesiune), spun economiştii. Click pe foto pentru a vedea infografia cu cei patru profeţi ai crizei
Joseph Stiglitz
În 2008, economistul Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, avertiza: „Aceasta va fi una dintre cele mai grave recesiuni de la Marea Depresiune". În 2009 continua pe acelaşi ton: „Trebuie să ne pregătim pentru ca recesiunea să dureze până în 2012 - dacă nu tehnic, atunci cu siguranţă practic".
Chiar dacă din punct de vedere tehnic recesiunea se va încheia (economia înregistreaz