Încă de la prima oră, părinţii cu copii în uniformă de mână şi cu braţe de flori s-au învoit de la serviciu pentru a participa la prima zi de şcoală. Elevii s-au adunat în clasicul careu de pe terenul de sport şi au ascultat discursuri care mai de care mai plictisitoare.
Dacă în urmă cu un an, ministrul Daniel Funeriu le interzicea oamenilor politici şi edililor să transforme prima zi de şcoală în sesiune de campanie electorală, în acest an, toţi primarii şi-au adjudecat şcolile la care să le prezinte realizările şi intenţiile. La Şcoala 52, după slujba de binecuvântare ţinută de preotul paroh al Bisericii Popa Nan, a luat cuvântul reprezentanţa Primăriei Sectorului 2, Ana Petru, rosteşte cu emoţie discursul primarului Neculai Onţanu. La o oră distanţa, la şcoala vecină, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, acelaşi discurs îi plictiseşte pe elevi. Reprezentantul primăriei, Ion Marin, cu voce emoţionată, citeşte de pe hârtie mesajul primarului sectorului 2. Nu uită să menţioneze care sunt investiţiile făcute, dar şi ce îşi propune primarul în următorul an şcolar. Primarul general, Sorin Oprescu, prezent la întâlnire, se mulţumeşte cu un mesaj mai scurt, încheiat apoteotic: „Vreau să le mulţumesc părinţilor pentru sacrificiul pe care îl fac şi pentru răbdare şi profesorilor pentru toate sacrificiile şi vreau să ştiţi că nu sunteţi singuri”.
După ce din boxe a răsunat şi imnul de stat, elevii de clasa a IX-a au mers în clase împreună cu diriginţii. Fără să fi fost atenţi prea mult la schimbările din sistemul de învăţământ, elevii au fost mai preocupaţi să-şi cunoască noii colegi şi să depene povestiri de vacanţă. „Cum, vor fi uniforme. Nu la noi. Poate în tot restul ţării, dar la noi nu vor pune uniformă. Dacă eu învăţ bine, de ce să mă condiţioneze cu ce să mă îmbrac?”, spune Ioana, elevă în clasa a XI-a de la Colegiul „Mihai Viteazul”.
Nici cei d