Duminică, la comemorarea atacurilor teroriste care au zguduit America, două raze albastre au ţâşnit din locul în care se înălţau cele două turnuri gemene.
"Am refuzat să trăim cu frica", spunea cu o zi înainte preşedintele Barack Obama.
Pe 11 septembrie 2001 optimismul şi sentimentul de siguranţă al poporului american au fost puse la grea încercare. Desfăşurarea evenimentelor de acum 10 ani la care newyorkezii au fost martori şi pe care întreaga lume le-a urmărit în direct la televizor a fost ruptă dintr-un scenariu apocaliptic. Din acea zi, discursurile despre libertăţi şi campaniile electorale au fost înlocuite cu tirade despre securitate şi lupta internaţională împotriva terorismului.
Ieri dimineaţă, la orele 8.46 şi 9.03 (ora locală), clipele fatidice în care acum zece ani cele două avioane deturnate loveau din plin turnurile gemene şi aduceau cu ele moartea a 3.000 de oameni, zeci de milioane de newyorkezi şi de americani veniţi din toate colţurile ţării au păstrat un impresionant moment de reculegere. Liniştea în care s-a cufundat unul dintre cele mai mari oraşe ale lumii a fost pentru puţină vreme întreruptă de preşedinţii Obama şi George W. Bush, de primarul New Yorkului şi de vocile clare ale celor 167 de familii care i-au pomenit pe cei dragi pieriţi în atentate. Simplitatea ceremoniei a fost însă umbrită de temerile provocate de un potenţial nou atentat din partea Al-Qaeda. Cei doi preşedinţi au fost înconjuraţi de un geam blindat, iar manifestările s-au desfăşurat în condiţii de maximă securitate. Totuşi, mulţi newyorkezi anunţaseră săptămâna trecută că ameninţările nu îi vor împiedica să ia parte la comemorări.
Violenţele par însă departe de a se fi încheiat, iar luptele din Afganistan sunt la fel de actuale ca şi în urmă cu aproape zece ani. Comemorarea evenimentelor survine după ce, în urm