Sute de şcoli din Constanţa şi Galaţi îşi primesc luni elevii în spaţii insalubre. Numai 392 de unităţi de învăţământ din totalul celor 505 existente pe raza judeţului Constanţa au primit autorizaţii sanitare de funcţionare din partea inspectorilor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ).
După controalele efectuate în teren, 26 de şcoli din mediul urban îşi vor desfăşura activitatea fără autorizaţie, iar în mediul rural doar 85 de unităţi. În mare parte este vorba despre condiţiile precare descoperite la faţa locului de către reprezentanţii DSPJ. În multe şcoli din mediul rural pereţii sunt deterioraţi, grupurile sanitare murdare, tavanele scorojite. În plus, în unele locaţii s-a descoperit că nu există corpuri de iluminat sau centrale termice în clase.
Majoritatea unităţilor neautorizate reprezintă grădiniţele, care îşi desfăşoară activitatea în două schimburi. La sate, neregulile din teritoriu, au declarat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, fac referire la faptul că unele unităţi nu au apă potabilă, aşa cum este cazul şcolilor de la Ciocârlia şi Izvoru, unde nu există reţea distribuţie de apă potabilă, dar şi al grădiniţei din satul Conacu, unde nu există sursă de apă deloc. Totuşi, situaţia este mai bună comparativ cu anul şcolar 2010-2011, când numărul unităţilor neautorizate a depăşit cifra de 130.
Artificiu birocratic la Galaţi
În 160 de şcoli şi grădiniţe din judeţul Galaţi anul şcolar va începe fără ca aceste unităţi şcolare să deţină autorizaţia emisă de Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Din cele 450 de unităţi şcolare, numai 290 deţin o astfel de autorizaţie. În mediul rural, au fost autorizate numai 180 din cele 300 de şcoli, iar în mediul urban 118 din 147. Cauza principală este că în special primarii din mediul rural rezumă igienizarea şcolilor la o mână de var.
Totuşi, anul şcolar va începe pe 12 septe