Banca Naţională are în vedere întărirea mecanismelor de protecţie a sistemului financiar prin care îşi propune consolidarea nivelului de capitalizare şi de lichiditate, dar şi monitorizarea creditelor în valută, afirmă prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu.
"În sectorul de activitate al Băncii Naţionale avem în vedere întărirea mecanismelor de protecţie a sistemului financiar şi a soluţiilor de administrare a situaţiilor de criză. În primul caz vom aplica nişte norme contabile racordate la cele internaţionale, prin care să consolidăm totuşi nivelul de capitalizare şi de lichiditate înregistrat astăzi. Schimbarea regulii contabile nu înseamnă o relaxare, ci înseamnă o mai bună reflectare a situaţiei băncii prin armonizare cu normele internaţionale, dar fără să relaxăm indicatorii de capitalizare, de solvabilitate şi de lichiditate, şi apoi monitorizarea creditelor în valută în aşa fel încât cei care optează pentru acest tip de credite să plătească un preţ adecvat faptului că sunt neacoperiţi la riscul valutar, respectiv obţin salarii, venituri din alte surse în lei şi optează să ia credite în valută", a spus Florin Georgescu vineri la Şcoala de vară a BNR.
Potrivit unui proiect de regulament al BNR, creditele de consum vor avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuie să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată, în timp ce la finanţările imobiliare în euro avansul va fi de cel puţin 30%.
Georgescu a arătat că BNR a modificat legislaţia privind Fondul de garantare a depozitelor pentru ca acestea să poată efectua operaţiuni de restructurare în domeniul bancar.
"BNR a modificat legislaţia Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar pentru a putea împuternici acest organism să realizeze operaţiuni de restructurare în domeniul bancar, transfer de active şi asumare de pasive către altă entitate bancară, ceea ce