Un incident petrecut la sfârşitul săptămânii trecute la ONG Fest readuce în dezbatere rasismul. O formaţie de jazz a refuzat să cânte după una formată majoritar din romi. Un militant pentru drepturile romului, Ciprian Necula, a luat atitudine şi ne-a trimis o scrisoare deschisă.
Ciprian Necula (32 de ani), unul dintre cei mai vechi şi mai cunoscuţi militanţi împotriva discriminării romilor, a trimis ziarului „Adevărul" o scrisoare deschisă în care acuză rasismul „monden" din România.
Ciprian Necula a coordonat, între 2006 şi 2009, programul guvernamental S.P.E.R. (Stop Prejudecăţilor despre Etnia Romă) şi a realizat la TVR o emisiune săptămânală despre romi.
În prezent, Ciprian Necula este doctorand al Şcolii Naţionale Superioare de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA) cu o teză referitoare la prejudecăţile despre etnia romă. El conduce şi un ONG care se dedică romilor.
Rasism monden (scrisoare deschisă)
De ce o trupă de jazz, una de hip-hop, un academician, un politician, un jurnalist ar promova atitudini fascistoide?
Nu, nu fascismul acela absurd tipic organizaţiilor de extremă dreaptă, ci unul mult mai soft, făcînd apel la ignoranţă, stereotip şi prejudecăti - toţi homosexualii sunt...., toţi romii/ţiganii fac..., toti ungurii vor... Evident, fiecare dintre cei care promovează aceste atitudini are întodeauna un prieten-alibi, membru al grupului pe care-l etichetăm ca fiind inferior, aşa, ca pază divină justificatoare.
Rasismul românesc a devenit monden. Nu e o diferenţă majoră între discuţia despre silicoane (subiect perimat, din păcate) şi despre cât de infractori sunt toţi ţiganii. Discutăm cu aceeaşi lejeritate, invităm aceleaşi personaje în diverse emisiuni TV (facatori de audienţă) şi, fără niciun fel de carte citită la activ în domeniul dezbătut, băgam opinii!
Televiziunea e o afacere! Show-ul trebui