Gimnaziul de nouă clase, controlul riguros al absenţelor, testarea la începutul şcolii- sunt câteva dintre surprizele noului an şcolar, care a început azi. Sursa: COSMIN MARINESCU
Clopoţelul sună astăzi pentru aproape trei milioane de elevi. Cursurile nu vor începe însă fără ascultarea imnului naţional, aşa cum a solicitat ieri ministrul Educaţiei. Şcoala începe anul acesta cu trei zile mai devreme faţă de anii anteriori, iar elevii vor intra în vacanţa de vară cu o săptămână mai târziu.
Vor avea însă două săptămâni de vacanţă în plus după sărbătorile de iarnă şi cele de Paşte. Rezultatele proaste la Bac şi la testările internaţionale au determinat Ministerul să ia o serie de măsuri, care intră în vigoare chiar din primele zile de şcoală.
"Ora de lectură şi «Şcoala, altfel»"
Introducerea orei de lectură în şcoli s-a decis după ce testele internaţionale au dovedit că elevii români se încadrează în categoria analfabetismului funcţional, adică pot citit informaţia, dar nu o pricep. În clasele I-IV va exista o oră specială de lectură, iar în V-VIII vor fi "secvenţe de lectură" pentru fiecare materie în parte.
Aceste "secvenţe" înseamnă, de fapt, câteva minute din timpul unei ore în care profesorul explică informaţia citită, indiferent de materie. Pentru disciplina "limba şi literatura română", va exista o oră întreagă de lectură.
O altă noutate a acestui an şcolar este săptămâna "Şcoala, altfel", de dinaintea vacanţei de primăvară. În timpul acestei săptămâni, elevii vor fi implicaţi în activităţi culturale, tehnico-ştiinţifice, sportive, de voluntariat, de responsabilizare socială, activităţi educaţionale pentru sănătate, educaţie ecologică, protecţia mediului, educaţie rutieră etc.
Tot atunci, vor fi organizate şi olimpiadele şcolare, faza naţională. Pentru o imagine clară a modului în care evoluează elevii, ei vor fi testaţi la înce