Noua ierarhizare a instituţiilor de învăţământ superior anunţată de Ministerul Educaţiei a generat discuţii şi controverse la Timişoara. Marea nemulţumire e că la Timişoara o singură universitate, Politehnica, s-a încadrat în categoria cea mai bine cotată – cercetare avansată şi educaţie, spre aceste universităţi de top urmând să se aloce cu prioritate aprobările pentru organizarea de doctorate. Ceea ce înseamnă că restul universităţilor de stat de pe plan local vor trebui să-şi restrângă oferta pe acest segment. Şi dacă unii reprezentanţi din mediul universitar spun că era, oricum, necesară o restrângere a inflaţiei de doctorate, alţii sunt revoltaţi de noua ierarhizare.
Ofertă restrânsă de doctorate
Conform noii ierarhizări a instituţiilor de învăţământ superior anunţată de Ministerul Educaţiei, pe plan local doar Universitatea Politehnica nu va avea probleme în ceea ce priveşte organizarea fără restricţii de studii doctorale. Celelalte universităţi de stat, care nu s-au încadrat în categoria de top a universităţilor de cercetare avansată şi educaţie, vor trebui să-şi restrângă oferta pe acest segment, mai ales că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a precizat că 80% din locurile de la doctorat vor reveni universităţilor din categoria cercetare avansată şi educaţie.
Schimbările sunt spectaculoase. La Universitatea de Vest, de pildă, dacă în anii precedenţi existau 16 domenii de doctorat şi 100 de locuri bugetate, în anul universitar care va începe la 1 octombrie numărul de locuri de doctorat se va restrânge semnificativ, dispărând şase specializări de studii doctorale : chimie, filosofie, drept, sociologie, marketing şi economie. Acestea sunt domeniile pentru care, în acest an, nu se vor organiza cursuri de doctorat.
O situaţie similară se remarcă şi la celelalte universităţi de stat din Timişoara, care au trebuit să