La 10 ani de la atacurile atroce ale al Qaida asupra New York-ului si Washingtonului, statele europene au reusit sa-si ascunda "complicitatea" la razboiul Statelor Unite impotriva terorismului.
Pana cand Consiliul Europei si Parlamentul European nu au publicat trei rapoarte de monitorizare, rolul statelor europene a fost invaluit in mister.
"In Polonia si Romania, unde au fost infiintate centre de detentie ale CIA in 2002 si, respectiv, 2003, nu este cinic ca sugeram ca principalul scop al investigatiilor a fost protejarea autoritatilor si atenuarea cautarii adevarului. Centrul problemei in aceste doua tari, ca peste tot in Europa, este atitudinea obstructiva a guvernelor care invoca principiile securitatii de stat pentru a bloca incercarile de descoperire a ilegalitatii", comenteaza Financial Times.
Chiar si in prezent, amploarea totala a implicarii Europei in activitatile secrete ale CIA nu este clara. Este sigur insa ca diferite tari au fost complice la abuzurile privind drepturile omului, de la rapiri, transferuri fortate de indivizi catre jurisdictii neeuropene represive, disparitii, detentii secrete pe teritoriul european, la tortura si brutalitate, mai sustine cotidianul britanic.
Asa cum Consiliul Europei specifica in ultimul sau raport, publicat saptamana trecuta, nici un guvern nu are dreptul sa-si asume responsabilitea pentru definirea si apararea intereselor unei natiuni. Intr-o democratie adevarata, acest rol apartine Parlamentului si Justitiei.
Consiliul Europei va publica o lista cu inchisorile secrete CIA din Romania, Polonia si Lituania
Excesele facute de CIA in colaborare cu parteneri europeni, al caror rol de subordonare nu le scuza complicitatea. Ceea ce ramane de stabilit este in ce masura guvernele europene au ordonat explicit sau au incurajat implicit serviciile lor secrete