Noul an scolar aduce cu el numeroase schimbari, teoretic, cel putin. Ministrul Daniel Funeriu este convins ca acestea vor contribui la reformarea si progresul sistemului de invatamant, Opozitia sustine ca singurul efect va fi haosul, iar parintii asteapta cu neincredere sa vada daca si cum vor fi aplicate noile masuri.
Testarea repetata a elevilor, introducerea cartelelor antichiul, dar si a unor programe educative noi sunt doar cateva dintre noutatile anului scolar.
Efect al rezultatelor foarte slabe inregistrate anul acesta la bacalaureat, evaluarea nationala a elevilor dupa o recapitulare de doua saptamani isi propune sa stabileasca nivelul de pornire al fiecaruia in noul an scolar. Astfel, parintii vor afla din timp cat de mult trebuie sa mai invete copiii lor pentru a trece examenul de maturitate si ii vor putea supraveghea mai bine.
Si notarea pe parcursul anului va fi mai drastica. Incepand cu acest an scolar demareaza standardizarea evaluarilor, astfel incat notele sa aiba aceeasi valoare indiferent in ce colt al tarii sunt obtinute.
Se incearca si reducerea absenteismului, atat in randul elevilor cat si al profesorilor. Pana la sfarsitul primului semestru vor fi achizitionate cartele care sa inregistreze prezenta acestora la ore, acest lucru intrand in responsabilitatea directa a directorilor de scoli.
Au fost introduse ore de lectura, dar si dictarile obligatorii, inclusiv la liceu, astfel incat Romania sa nu mai ocupe locuri fruntase la testarile internationale pe tema analfabetismului functional.
In plus, se introduce saptamana de "scoala altfel", in care elevii vor fi implicati in activitati culturale, tehnico-stiintifice, sportive, de voluntariat, de responsabilizare sociala, activitati educationale pentru sanatate, educatie ecologica, protectia mediului, educatie rutiera etc.