Razboiul impotriva terorii a avut o importanta componenta financiara, vanatoarea avand loc si in banci. Iar tactica se perpetueaza, cu succes. Anul acesta, s-a aplicat aceeasi strategie de control, prin inghetarea unor conturi de stat libiene si ale lui Gaddafi. Cautand printre ziarele germane vechi, pe care le-am mai pastrat, dau de un articol foarte interesant, in editia din 25 septembrie 2001, a cotidianului economic Handelsblatt. Si mai interesant este modul, in care administratia americana de atunci a facut presiuni asupra bancilor europene, sub amenintarea ca, daca nu coopereaza, afacerile lor din SUA vor avea de suferit.
Robinetul inchis
La doua saptamani dupa atacurile teroriste din New York si Washington, SUA a anuntat masuri concrete „de a inchide robinetul banilor, teroristilor si sustinatorilor acestora” scrie pe prima pagina, Handelsblatt-ul tiparit din 25.09.2001. „Presedintele SUA, George W. Bush, a semnat luni [n.a. 24 septembrie 2001] o ordonanta de inghetare a avutiei a 27 de persoane si organizatii. Intr-o luare de cuvant din Rosengarten de la Casa Alba, Bush a vorbit despre lovitura impotriva fundamentului financiar al teroristilor”.
Decretul se refera la „organizatii teroriste, indivizi, conducatori teroristi, o firma de fatada, folosind terorismului si mai multe organizatii cu scop civic”. Bush a facut declaratia in prezenta ministrului sau de externe de atunci, Colin Powell, si ministrului de finante, Paul O`Neill. „Aceasta lista e doar inceputul” a adaugat Bush, citat de publicatia germana. „Vom usca fantanile cu bani pentru teroristi” a adaugat el. La momentul cu pricina, acestia nu erau nici prinsi, nici dovediti.
Se stie ca Osama bin Laden, considerat seful Al-Qaeda si caruia i-au fost atribuite atacurile din 11 septembrie, a fost om de afaceri in Arabia Saudita si n-a avut o avere de neglijat. A