Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), a declarat, luni, când a primit un premiu din partea Ministerului Afacerilor Externe din Japonia, că poporul nipon este "un exemplu de umanitate fără egal", relatează Mediafax.
Ministerul Afacerilor Externe din Japonia a organizat, în iulie, la Tokyo, ceremonia de acordare a premiilor pe care le acordă anual. Anul acesta, ministerul a premiat 68 de persoane şi 30 de organizaţii, care au primit, pe lângă diplome, şi furoshiki - materiale tradiţionale confecţionate din mătase naturală.
Din România, anul acesta, a fost premiat Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.
La ceremonia care a avut loc luni seară, la reşedinţa ambasadorului Japoniei la Bucureşti, au mai participat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, secretarul de stat Doru Costea, din MAE, scriitoarea Ana Blandiana, profesorul universitar Manuela Cernat, vicepreşedintele Uniunii Teatrale din România, Aura Corbeanu, şi actriţa Maria Dinulescu.
În timpul evenimentului, Ion Caramitru a spus că şi-ar dori ca tinerii români să meargă în Japonia pentru a vedea "cum se munceşte, cum se rabdă (...) ce înseamnă în mod real solidaritatea umană".
Caramitru şi-a amintit că, imediat după Revoluţia din 1989, proaspătul ambasador al Japoniei la Bucureşti din acea epocă l-a invitat pe actorul român să-i viziteze ţara, spunându-i că el este omul pe care îl cunoaşte şi în care are încredere. Ieşind din viaţa politică, Caramitru nu s-a mai întâlnit cu ambasadorul Japoniei, însă acesta şi-a reînnoit invitaţia pentru ca actualul directorul TNB să viziteze pentru prima dată statul nipon în 1991.
Ion Caramitru a mai spus că, în momentul premierii sale de la Bucureşti, ar fi trebuit să aibă loc pe scena TNB un spectacol bilingv în română şi japoneză, după texte de Yukio Mishima. Din păcate, cutremurul din Japonia din