Tinerii se regăsesc tot mai des printre autorii de infracţiuni, iar conflictele în școliile bucureștene cresc de la un an la altul. Motivul: droguri, alcool, răzbunare, invidia sau sindromul ADHD, reiese din Strategia de perevenire a criminalității la nivelul municipilui București 2011-2016. Sursa: Adi Pîclişan
Tinerii se regăsesc tot mai mult printre autorii de infracţiuni. La antipod vârstnicii, lipsiţi de ajutor permanent, cad adeseori victime infractorilor, se arată în strategia prezentantă recent de prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.
Totodată, autoritățile au făcut o radiografie, cu ajutorul Centrului Municipiului Bucureşti de Asistenţă Psihopedagogică, a certurilor și bătăilor dintre elevi care au loc în unitățile de învățământ.
”Majoritatea conflictelor în şcoli au, din perspectivă individuală, drept cauze: nevoia de dominare (62%), răzbunarea (47%), invidia (43%), teribilismul (32%)”, se specifică în document.
Elevii bucureșteni chiulesc mai mult
Autorii actului au constat că în Bucureşti se înregistrează o rată mare a absenteismului şcolar, comparativ cu normele impuse de regulamentul şcolar. Astfel: învăţământ primar - 8 absenţe nemotivate/an/elev, învăţământ gimnazial – 31 absenţe nemotivate/an/elev, învăţământ liceal şi SAM – 68 absenţe nemotivate/an/elev, potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
”Un studiu al Poliţiei Capitalei, realizat patru ani consecutivi (2006-2009), arătă că numărul grupurilor de copii care se manifestau în stradă, prin comportamente predelincvente sau delincvente, în urma abandonului şcolar şi/sau familial era de aproximativ 20/an, fiecare grup având câte 4-6 membri. În aceste grupuri se consuma frecvent alcool şi uneori, droguri, iar în unele acţionau persoane care se eliberaseră din penitenciar, având un rol important în învăţarea de către minori a tehnicilor de reuşită infracţ