Subdezvoltarea Bursei de la Bucuresti este un factor ce ii determina pe investitorii straini sa ceara discount-uri exagerate pentru a detine actiuni romanesti, principalele companii listate tranzactionandu-se cu discounturi de minimum 25% fata de cele similare din Europa Centrala si de Est, se arata intr-o analiza realizata de Banca Comerciala Romana (BCR). “Noi spunem ca Bursa este atractiv evaluata, un alt fel de a spune ca nu e scumpa acum, dar nici nu vom vedea o piata mai scumpa de nivelul asta in urmatorii ani. Ne asteptam la o evolutie a Bursei in urmatorii 5-10 ani la o crestere medie de 10-20% a Bursei astfel incat piata sa se miste ca randamente in linie cu cresterea profitabilitatii companiilor romanesti, astfel ca peste 10 ani Bursa sa fie evaluata tot cam de 10 ori profiturile nete si de 4-5 ori profiturile EBITDA”, a declarat Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza pe piata de capital, din cadrul BCR, cu ocazia unei conferinte organizate in acest week-end la Mamaia.
Analistii de la BCR au evidentiat ca grupul SIF-urilor si actiunile Fondului Proprietatea (FP) se tranzactioneaza la discount-uri de peste 60% raportat la activul net unitar (VUAN), in timp ce fondul Reconstruction Capital II (RC2),un fond inchis care face cu precadere investitii de tip private equity in Romania si care este listat la Londra, se tranzactioneaza cu discount sub 35%, ceea ce se explica partial prin impactul negativ indus de o piata de actiuni cu vizibilitate si lichiditate redusa precum BVB.
Dintre companiile mari de la Bursa, cel mai mare potential de crestere este vazut tocmai la FP, analistii estimand ca discountul fata de VUAN ar trebui sa se reduca spre maximum 30% in 2-3 ani.
“Noi credem ca valoarea justa a actiunii este peste 0,7 lei. Este foarte greu de spus in cat timp s-ar valorifica acest potential. Nu as putea sa spun int