Iată că, pe data de 02 septembrie 2011, au fost publicate în Monitorul Oficial noile modificări ale legislaţiei fiscale. Până aici nimic nou, cred că este al 12-lea up - date al cadrului normativ în domeniu, din ultimul an şi jumătate.
La o primă vedere, modificările sunt de substanţă şi de un real ajutor pentru firme; la o a doua vedere, putem constata că noile reglementări vizează, în principal, aspecte procedurale şi, chiar şi aşa, efectele acestora se răsfrâng doar asupra unui număr destul de limitat de firme. Din motive de spaţiu, o să mă refer în continuare doar la noutăţile apreciate de mine ca fiind reprezentative.
În primul rând, a fost introdusă anularea la plată a penalităţilor de întârziere aferente debitelor restante la 31.08.2011 şi care urmează a fi achitate până la 31.12.2011. Atenţie însă, vorbim de anularea doar a penalităţilor, nu a tuturor obligaţiilor fiscale accesorii, adică dobânzile de întârziere „rămân în picioare”. Dar cei care şi-au achitat la timp obligaţiile fiscale, tocmai pentru a nu plăti penalităţi de întârziere, beneficiază de vreo facilitate fiscală, o bonificaţie, ceva? Nu, dar au de partea lor recunoştinţa societăţii…Ca să fim corecţi până la capăt, trebuie să recunoaştem însă că modificarea ordinii de stingere a obligaţiilor fiscale este un lucru foarte bun, iar, în opinia mea, acesta este „punctul forte” al noutăţilor legislative din 02 septembrie 2011.
Secundo, obligaţia de declarare şi plată a impozitului pe veniturile din salarii şi a contribuţiilor sociale obligatorii devine din lunară trimestrială, dar operează doar pentru anumiţi contribuabili, aş spune eu „cei mai mici dintre cei mai mici” (până la 3 salariaţi şi până la 100.000 euro echivalent lei cifră de afaceri).
În al treilea rând, se modifică procedura de depunere atât a declaraţiei recapitulative 390, începând cu